2019-05-22 Hírek - egészségügy

Az Asseco Magyarország minden alkalmazása a betegbiztonságot támogatja

Több mint 50 kórház használja a „friss” tudással felvértezett PharmaGlobe szoftvert

Az ASSECO Magyarország tavaly jelentős energiákat fordított arra, hogy a betegbiztonsági szempontok alapján frissítse, illetve új funkciókkal egészítse ki a kórházi gyógyszertári ellátás folyamatát kísérő PharmaGlobe szoftverét. Az IME XVII. Országos Egészségügyi Infokommunikációs konferenciáján Kurunczi Dániel, a hazai piacvezető medikai rendszerszállító cég egészségügyi üzletágának konzulense beszélt a fejlesztésekről.

A MedWorkS medikai rendszert kiegészítő PharmaGlobe szoftvert jelenleg több mint 50 egészségügyi szolgáltató használja, az intézményi gyógyszertárak a készítmények megrendelésétől kezdve a kiosztásig ennek segítségével „követik a gyógyszer útját” az intézményen belül, a gyógyszerbevételezéssel és a kiadással kapcsolatos folyamatok eseményeit ennek közreműködésével dokumentálják.
Mivel az egyedi gyógyszerelés, a betegre szabott gyógyszerosztás beteg- és gyógyszerbiztonsági szempontból egyaránt nagy kockázatú munkafolyamat, ezért a tévedés esélyének minimalizálása érdekében az ASSECO Magyarország ügyfelei – két európai uniós projektnek köszönhetően – lehetőséget kaptak arra, hogy egyrészt gyógyszeradagoló berendezéseket vásároljanak, illetve bevezethessék a betegazonosításra szolgáló, vonalkód alapú karszalagos rendszer elindítását. Ám ahhoz, hogy ezek az új eszközök „kommunikálni tudjanak” a MedWorkS medikai rendszerrel a fejlesztőknek számos új funkciót be kellett építeniük a szoftverekbe. Mindezzel párhuzamosan hatályba lépett és nagy feladatot rótt a fejlesztőkre az is, hogy az Európai Unió 2019. február 9-től „élesbe forduló” speciális gyógyszerhamisítás elleni rendszerét megfeleltessék a jogszabályi előírásoknak.
Gyógyszer-azonosítási rendszer
A medikai rendszer szállítója a bevezetést megelőző hónapokban megkezdte a fejlesztések előkészítését – mondta Kurunczi Dániel. A baseline teszt sikeres teljesítését követően nagy energiákat fordítottak az ügyfeleik képzésére, szinte valamennyi meghívott partner megjelent az ASSECO Magyarország január 22-én tartott oktatásán. Az alaposan előkészített bevezetésnek köszönhetően valamennyi partnerünk sikeresen csatlakozott a nemzeti rendszerhez. Az IME konferencián az egészségügyi üzletág konzulense részletesen ismertette a PharmaGlobe szoftver alkalmazásának folyamatát és funkcióit.
Gyógyszer- és betegbiztonság
A konferencián elhangzott az is, hogy az ASSECO Magyarország kórházinformációs rendszere, a MedWorkS, illetve annak speciális PharmaGlobe gyógyszertári és osztályos gyógyszerelési modulja együttesen alkalmas akár egy automatizált rendszer, betegszintű gyógyszerelés teljes körű nyilvántartására, valamint folyamatainak követésére, támogatására és dokumentálására is. A rendszer úgynevezett kényelmi és időmegtakarításra is alkalmas funkcióval is felszerelt. A szisztéma lényege, hogy a MedWorkS medikai rendszerbe a gyógyszereléssel kapcsolatos utasítások közvetlen a betegágy mellett, akár tableten is rögzíthetők a MobiWorkS szofver segítségével. Így az információk automatikusan továbbítódnak a gyógyszertári rendszerbe, ezért orvosnak nem kell két külön szoftverbe rögzíteni a terápiás utasításokat, hanem egy adatrögzítéssel megoldhatja ezt a munkafolyamatot, ezáltal is csökkentve a tévedés esélyét – mondta Kurunczi Dániel.
A MedWorkS rendszer biztosítja a betegellátó osztályok gyógyszerelési folyamatainak adminisztrálását, míg a PharmaGlobe rendszer a gyógyszertári folyamatok elektronikus nyilvántartását teszi lehetővé. A PharmaGlobe lehetőséget ad a betegszintű gyógyszerelésnél arra, hogy a gyógyszerészek részletesen áttekinthessék a betegek gyógyszerelését mind gyógyszerészi mind pedig raktározási (készlet) szempontok szerint. Ez a megoldás garantálja az osztályos készletek naprakész nyilvántartását, az osztályos igénylések-kiadások nyomon követését, az adott időszakban felhasznált gyógyszerek mennyiségének, értékének listázását, végül az adott ellátás során a betegre jutó gyógyszerköltség kimutatását.
A gyógyszeradagoló automaták esetére is megoldást kínál az ASSECO Magyarország, a PharmaGlobe szoftver a beteg gyógyszerelésére vonatkozó adatokat tartalmazó állományokat továbbítja az automatának, mely elkészíti a gyógyszercsomagokat; az automatához tartozó szoftver ellenőrzi azt is, hogy a csomagok a medikai rendszerből érkező utasítás szerinti készítményeket tartalmazzák-e. A gyógyszercsomagok kiosztása az ápolói tevékenységet támogató különféle platformokon keresztül is megtörténhet, a MedWorkS MedNurse alkalmazása PDA-an és mobiltelefon is futtatható. A gyógyszertasakokra került datamatrix/QR kódok azonosításával is lehetőséget biztosítunk a gyógyszerkiosztásra.
M.T.

Kontakt: A kórházi gyógyszertári rendszerfejlesztések megvalósításával kapcsolatos további információ: info@asseco.hu

Érdeklik szolgáltatásaink?Lépjen velünk kapcsolatba!

<